Energie uit de toekomst

Energie uit de toekomst

Het is 2035 en het heeft al twee maanden niet geregend. Wisselvallig weer kennen we niet meer. Ondanks dat we al jaren stappen aan het zetten zijn in de goede richting breidt de warmte steeds verder uit naar het noorden. Buiten zijn temperaturen van boven de vijfentwintig graden aan de orde van de dag en binnen is het alleen met een energieverslindende airco nog uit te houden. Vroeger zei ik ‘laat maar’ tegen wijkoplossingen voor duurzame energie en isolatie. Nu werp ik een blik op mijn energierekening en denk ik er met weemoed aan terug. Had ik maar…

Nu – Spijkerenergie

Een kijkje in de toekomst zou erg handig zijn in het maken van keuzes. In het Spijkerkwartier in Arnhem is op dit moment een groep mensen bezig met het initiatief Spijkerenergie. Dit project is in 2013 begonnen met vier enthousiaste burgers die zonnepanelen op hun dak wilden leggen. Dit sloeg aan in de wijk, waardoor inmiddels tientallen mensen in het Spijkerkwartier zonnepanelen op hun dak hebben gelegd. Daarnaast zijn er zonnepanelen gelegd op verschillende gemeenschappelijke daken door middel van subsidie en crowd-funding. Ook zijn er allerlei kleine ideeën uitgevoerd om mensen bewust te maken van de noodzaak van duurzaam energiegebruik. En om mensen te ondersteunen in het maken van de juiste keuzes voor hun eigen woning.

Idee

Een van deze ideeën is het appeltaartgesprek. Dit is een gesprek waarbij een wijkbewoner een appeltaart bakt en vijf andere wijkbewoners uitnodigt om te komen praten over energie. Iemand van Spijkerenergie komt dan langs en neemt de bewoners mee in een verhaal over energiebesparing. Dan kijken we naar mogelijkheden en kansen voor de verschillende deelnemers. Inmiddels zijn er al vervolgstappen gezet door Spijkerenergie waardoor het Spijkerkwartier als Wijk van de Toekomst is bestempeld. Het doel: de wijk van het aardgas af.

Samen op weg

De overheid wil dat in 2050 alle huizen van het aardgas af zijn en het liefst een stuk eerder. Of de woningen die niet van het aardgas af zijn in waarde zullen dalen, kan niemand met zekerheid zeggen. Wat echter wel bekend is, is dat het slim is om mee te doen met het collectief. Dan krijg je de bijkomende collectiviteitskorting. Als je dat niet doet is je eigen investering een stuk hoger dan de investering van je buurman die wel meedeed.

Als Wijk van de Toekomst wil Spijkerenergie het Spijkerkwartier meenemen op een pad dat wijkbreed instemming vindt, naar aardgasvrije huizen. Dit wordt bottom-up gedaan, wat wil zeggen dat men het niet accepteert als de wijk in een projectplan belandt met beperkingen en deadlines. Dit vraagt om een grotere tijdsinvestering van de betrokkenen van het initiatief, maar dat geeft tegelijkertijd een vrijheid die de bewoner centraal stelt. Vanaf begin 2018 is er vanuit het programma Wijk van de Toekomst een extra procesbegeleider betrokken om te helpen met een projectplan dat alle ruimte geeft aan de bewoners en dat richting geeft voor de benodigde subsidieaanvragen.

Spijkerenergie is in 2019 bezig met het maken van energiescans van de verschillende woningen in de wijk zodat per woningsoort een inschatting kan worden gemaakt van de benodigde en aan te raden (isolatie)mogelijkheden. Daarnaast werken we druk aan een wijkanalyse op basis van de beschikbare data en is de HAN-communicatie samen met haar studenten bezig met een communicatieplan om alle ideeën en initiatieven bij de rest van de bewoners bekend te maken. Zo kan dit project door de hele wijk en de gemeente Arnhem ondersteund worden.

Had ik maar… Drie woorden uit de toekomst, drie woorden die je wijzen op je verantwoordelijkheden en mogelijkheden in het hier en nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *