Inspirerende Training Klimaatadaptatie voor ambtenaren

Ambtenaren van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) volgden een training klimaatadaptatie bij de Hogeschool Van Hall Larenstein, met een praktijkdag in het Spijkerkwartier. De wijk staat bekend om zijn innovatieve Blauwe Wijk Economie, waar duurzaamheid centraal staat. Hoogtepunten waren presentaties van Patrick Hoogenbosch over wijkgedreven duurzaamheid en Jolanda van Looij-Schelling over burgerparticipatie via het BuurtGroenBedrijf. Ronald Bos van de gemeente Arnhem besprak de klimaatadaptatiestrategie 'Groen, Slim en Samen'. De deelnemers verkenden praktijkvoorbeelden in de wijk, waaronder groene daken en waterbeheeroplossingen, en gingen geïnspireerd naar huis met nieuwe inzichten voor hun werk.

Inspirerende Training Klimaatadaptatie voor ambtenaren

Een groep ambtenaren van de Rijksdienst voor Ondernemed Nederland (RVO) volgt de training klimaatadaptatie bij de Hogeschool Van Hall Larenstein. Voor het praktijonderdeel van deze training mochten wij de ambtenaren verwelkomen in het Spijkerkwartier, omdat onze wijk bekend staat om onze innovatieve benadering van duurzaamheid via de ‘Blauwe Wijk Economie’.

Het verhaal achter de Blauwe Wijk Economie

De dag begon bij Dazo, de broedplaats voor tal van duurzame wijkinitiatieven. Hier werd de groep welkom geheten door Patrick Hoogenbosch, mede-initiatiefnemer van de Blauwe Wijk Economie. Vervolgens deelde Patrick zijn visie op de noodzaak van een bewonersgedreven aanpak om de uitdagingen van diverse transities, waaronder klimaatverandering, aan te pakken. Verder legde hij uit hoe sociale wijkondernemingen en wijkbedrijven een netwerk van betrokken bewoners creëren, waarbij eigenaarschap en wederkerigheid centraal staan.

Bij deze aanpak staan partnerschap en een integrale en sociale ondernemende manier van werken centraal. Dit blijkt een krachtig model te zijn om wijkbedrijven op te richten, te laten groeien en op te schalen. Tot slot benadrukte Patrick het belang van leren vanuit de wijk als gemeenschap, waarbij iedereen een rol speelt in het realiseren van duurzame en veerkrachtige buurten.

BuurtGroenBedrijf: klimaatadaptatie en burgerparticipatie

Na Patricks inspirerende verhaal nam Jolanda van Looij-Schelling het woord. Zij vertegenwoordigt het BuurtGroenBedrijf. Dit initiatief richt zich op burgerparticipatie en klimaatadaptatie op wijkniveau. Jolanda liet zien hoe het BuurtGroenBedrijf bijdraagt aan het creëren van klimaatbestendige wijken. Dit doen zij door middel van concrete projecten die welzijn, sociale verbinding, gezondheid en educatie bevorderen.

Jolanda gaf inzicht in de verschillende manieren waarop bewoners kunnen bijdragen aan het vergroenen van hun omgeving en het aanpakken van problemen zoals hitte en wateroverlast. Haar presentatie toonde niet alleen de praktische resultaten van deze bewonersgedreven beweging, maar ook hoe dergelijke initiatieven een positieve invloed kunnen hebben op stadsniveau.

Strategie klimaatadaptatie: Groen, Slim en Samen

Vervolgens nam Ronald Bos, Bestuursadviseur Water en Klimaatadaptatie van de gemeente Arnhem, het woord. Ronald presenteerde de strategie van Arnhem voor klimaatadaptatie, die is gebaseerd op de pijlers ‘Groen, Slim en Samen’. Hij legde uit hoe de gemeente, in samenwerking met bewoners en lokale bedrijven, werkt aan een toekomstbestendige stad. Deze integrale aanpak zorgt ervoor dat groene infrastructuur en slimme technologieën hand in hand gaan met community building.

Praktijkvoorbeelden in het Spijkerkwartier

Na de inspirerende presentaties gingen de deelnemers in twee groepen de wijk in om de theorie in de praktijk te zien. Onder begeleiding van Jolanda en haar collega’s verkenden zij verschillende ecologische initiatieven in het Spijkerkwartier. Deze rondleiding bood een unieke kans om te zien hoe klimaatadapatie daadwerkelijk word toegepast en welke voordelen dit oplevert voor de gemeenschap.

Van groene daken en geveltuinen tot innovatieve waterbeheeroplossingen en gemeenschappelijke tuinen; de wijk liet zien hoe veelzijdig en effectief klimaatadaptatie kan zijn. De deelnemers ervaarden zelf hoe betrokkenheid van de gemeenschap en slimme samenwerkingen kunnen leiden tot een duurzamere en veerkrachtige leefomgeving.

Een inspirerend bezoek vol leren en samenwerken

De training Klimaatadaptatie voor RVO ambtenaren in het Spijkerkwartier was een succes. De deelnemers gingen naar huis met nieuwe kennis en inspiratie. Hopelijk klaar om de geleerde lessen toe te passen in hun eigen werk!

Heb jij, voor jouw organisatie, ook interesse in een workshop of trainingsdag rondom de thema’s duurzaamheid, klimaatadaptatie, wijkinitiatieven, integraal werken etc.? In overleg is veel mogelijk, wij leveren altijd maatwerk. Neem gerust contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *